Přihlásit se

Heslo jsem zapomněl

Jsem tu poprvé a chci se registrovat

1. Podoba a tvar jezírka

  • V první řadě by si člověk měl rozmyslet, jaký tvar či podobu bude jeho zahradní jezírko mít. Můžeme volit z pravidelných geometrických tvarů např. obdélník nebo můžeme jezírko vytvarovat na základě přírodních tvarů. V dnešní době jsou trendem zahradní jezírka pravidelných geometrických tvarů. Při samotné realizaci jezírka však nejsme tvarem nijak limitováni a lze udělat opravdu cokoli. 
  • Nevíte, jaké jezírko by se na Vaši zahradu hodilo? Nevadí, jsme schopni Vám udělat návrh zahradního jezírka a ten následně konzultovat a realizovat. Případně můžeme realizovat zahradní jezírko navržené Vámi, či architektem.
Nevíte, jaké jezírko by se na Vaši zahradu hodilo? Nevadí, jsme schopni Vám udělat návrh zahradního jezírka
Nevíte, jaké jezírko by se na Vaši zahradu hodilo? Nevadí, jsme schopni Vám udělat návrh zahradního jezírka
Důležitá je správná hloubka jezírka
Důležitá je správná hloubka jezírka

2. Velikost jezírka

  • U velikosti rozlišujeme velikost plochy, kterou bude zahradní jezírko zabírat a velikost v podání hloubky jezírka. Plošná velikost by měla být v první řadě přiměřená velikosti zahrady, případně místu, kde bude zahradní jezírko umístěno. Hloubka je zcela individuální a záleží na každém z vás, ale vřele doporučujeme jezírko udělat spíše hlubší než opačně. Čím hlubší jezírko bude, tím se bude voda méně prohřívat a bude méně náchylná na teplotní výkyvy. 
  • V případě, že plánujete chov jezírkových ryb, měli byste jim zabezpečit dostatečnou hloubku pro přezimování, ideálně 1,2 - 1,5 m. Dno jezírka by v ideálním případě mělo být vyspádováno. Do nejhlubšího místa se umisťuje čerpadlo nebo dnová vpusť, je tak zaručeno, že nečistoty ze dna jsou nasáty do filtru.

3. Jezírko ke koupání

  • Velkým trendem je nahrazovat bazény, které obsahují chlorovanou vodu, jezírky s vodou přírodní. Koupací jezírko je tak vhodné jako alternativa místo bazénu. Pokud se rozhodnete pro koupací jezírko, měli byste si pak uvědomit jednu věc a to, že v tomto případě nesmí být z bezpečnostních důvodů čerpadlo umístěno v jezírku
  • Umisťuje se pak do šachty, kde je čerpadlo zapojeno tzv. na sucho a při případném zkratu nedojde k ublížení na zdraví a koupaní je tak bezpečné. V případě pouze okrasného jezírka, může být čerpadlo umístěno přímo v jezírku.
U koupacího jezírka je důležité, aby čerpadlo nebylo umístěno v jezírku, ale v šachtě
U koupacího jezírka je důležité, aby čerpadlo nebylo umístěno v jezírku, ale v šachtě
Pokud se rozhodnete v jezírku pro ryby, je důležité mít větší jezírkovou filtraci
Pokud se rozhodnete v jezírku pro ryby, je důležité mít větší jezírkovou filtraci

4. Přítomnost jezírkových ryb

  • Dalším důležitým aspektem, který je potřeba rozmyslet před samotnou realizací je přítomnost ryb. 
  • Pokud se rozhodnete pro přítomnost jezírkových ryb, musíte pak počítat s mnohem větší jezírkovou filtrací, aby zůstala čistota vody na stejné úrovni. 
  • Veškeré výkaly znečišťují vodu a účinnost filtru tak klesá. Ryby se mohou samozřejmě chovat i v jezírku, které je určené ke koupání. Záleží spíše pak na vlastní kuráži se s rybami koupat.

5. Zdít nebo nezdít

  • Záleží na velikosti jezírka, které chcete realizovat. U malých jezírek není zdění potřeba, vzniká tak výhoda položení jezírkové fólie v jednom kuse a celková realizace bude tak levnější. Ovšem mohou vznikat nevzhledné faldy na fólii, které je dobré nějak zamaskovat. 
  • U větších jezírek však zdění rozhodně doporučujeme. Vzniknou tak kolmé stěny, po kterých se nečistoty sklouznou až na dno, kde je pohltí proud přitékající vody a po vyspádovaném dně klesají k dnové vpusti nebo k čerpadlo a jsou tak odfiltrovány. 
  • Další variantou je udělání kaskádovitého jezírka, to je pak dobré minimálně potáhnout betonovým potěrem. U vyzděných a vybetonovaných jezírek je vždy snadnější pokládka fólie.
U větších jezírek zdění rozhodně doporučujeme
U větších jezírek zdění rozhodně doporučujeme
Kaučuková folie EPDM mají nejlepší vlastnosti na trhu
Kaučuková folie EPDM mají nejlepší vlastnosti na trhu

6. Typ jezírkové folie

  • Zahradní jezírko je důležité izolovat proti únikům vody. Co se týče materiálu, tak máte 2 volby a to mezi PVC fóliemi nebo kaučukovou fólií Firestone EPDM. 
  • PVC fólie jsou nejpoužívanější a cenově nejdostupnější, rozlišuje se několik provedení, které se od sebe liší nejen barvou, ale především tloušťkou. Nabízíme PVC fólie o tloušťce 1 a 1,5 mm. Silnější z variant je vhodná pro jezírka, která jsou většího charakteru a jsou vyzděná. Velice dobře se svařuje a nejsou tak vidět žádné faldy. Tento problém vzniká u fólie o tloušťce 1 mm, její svaření je velmi komplikované a proto se pokládá vcelku. 
  • Kaučukové fólie jsou nákladnější na spojovací materiál, ale vlastnostmi jsou nejlepší na trhu.

7. Kameny, kačírek, ukončení jezírka

  • Hezkým prvkem u jezírka je kaskáda, ze které se vrací voda zpátky z vodního oběhu. Je tak dobré promyslet i variantu, jakým způsobem se bude do jezírka vracet. 
  • Kaskáda je nejběžnějším způsobem a vypadá to velice přirozeně. 
  • Další věcí, které byste měli věnovat pozornost, je ukončení jezírka. 
  • Jak přejít plynule do trávy? Jak jezírko ukončit? Nejčastějším způsobem je vyskládání kameny a poté plynulý přechod přes kačírek do trávy. Můžete využít neviditelné obrubníky, kterými si vytvarujete přechod do libovolného tvaru. 

 

Hezkým prvkem na oživení jezírka je kaskáda
Hezkým prvkem na oživení jezírka je kaskáda
  • Zajímalo by Vás, kolik může stát zahradní jezírko? Návrh je zdarma a pro více informací vyplňte nezávaznou objednávku. Rádi Vám s realizací zahradního jezírka pomůžeme.
Nabídka z e-shopu

Nakupte si u nás technologii, která byla použita na toto jezírko

skladem

Oase BioTec ScreenMatic2 40000

17 495 Kč

Filtrační nádoby Biotec 12 jsou vybaveny mechanickým samočistícím předčištěním SCREENMATIC®, které zachytává hrubé nečistoty ještě před tím, než stihnou znečistit filtrační náplně z pěnových hub.

TIP

na objednávku

Kaučuková fólie Firestone EPDM, 1,02 mm / 9,15 m šíře - 1 m2

299 Kč

Firestone PondGard je vysoce kvalitní izolační EPDM kaučuková membrána

dodáváme do 10 dnů

PVC fólie Fatra Aquaplast 805, světle zelená - 1,5 mm / 1,3 m šíře - 1 m2

283 Kč

Jezírková fólie AQUAPLAST 805 o šířce 1300 mm