Odborné poradenství  +420 776 044 711

Přihlásit se

Heslo jsem zapomněl

Jsem tu poprvé a chci se registrovat

Karas obecný patří ke sladkovodním rybám, které jsou všežravé. Svým vzhledem vám může na první pohled připomínat kapra. Oproti němu se však liší hlavně plošším tělem, navíc mu chybí hmatové vousky. Karas spadá do čeledi kaprovitých, nejlépe se mu žije v teplých stojatých vodách. Dožívá se průměrně 10 let (pohlavní dospělost kolem třetího roku), rozmnožuje se v období od května do července. Dorůstá do délky zhruba 20 až 40 cm.

Karas obecný

Karase rozlišujeme na tyto tři druhy, z nich byly vyšlechtěny další druhy:

  • Karas obecný
  • Karas stříbřitý
  • Karas zlatý a závojnatky (zlaté rybky)

Karas obecný patří k velmi odolným a nenáročným rybám. I proto se hodí do zahradních, ale i koupacích jezírek. Chovat jej zvládne i naprostý začátečník. Karas obecný je v České republice původním druhem, je rozšířen po celé střední, ale i východní Evropě. Karas obecný je všežravec. Rizikem v zahradním jezírku může být jeho přemnožení.

Karas obecný – rozšíření

Karas obecný je k nalezení po celé střední a východní Evropě. A to dokonce až po oblast Uralu. Jde o původní druh, který se vždy vyskytovat v povodí českých řek a rybníků. Postupně se začal stěhovat. V současnosti mu svědčí zejména klidné a stojaté vody. Nevadí mu ani fakt, že je v nich menší množství kyslíku v průběhu celého roku. V současnosti jsou však počty karasů obecných menší než kdy dřív.

Karas obecný

Během letních měsíců se vyskytuje zejména v povrchových vodách, kde se vyhřívá na sluníčkem vyhřáté hladině. Vyskytuje se zde nejčastěji v hejnech – a to nejen s dalšími rybami svého druhu, ale i s dalšími druhy. Během zimy se uchyluje do hlubších vod, kde přezimuje.

Karas obecný – potrava

Karas obecný je všežravec. Požírá nejen rostliny, ale také menší živočichy. Jejich potravu tvoří plankton, části vyšších rostlin a detrit. Pokud bude karas obecný (či jiný druh karase) součástí vašeho jezírka, můžete mu bez obav nabízet také krmivo určené pro krmení ryb.

Karas obecný – rozmnožování

Karas se rozmnožuje v období od května do července. V této době dosahuje voda 15 až 18°C. Karas obecný pohlavně dospívá během třetího roku života. Je to plevelná ryba, která se množí velmi snadno a rychle – i v malém zahradním jezírku. A to několikrát do roka. Jikry jsou kladeny na vodní rostlinstvo. Samice jich může naklást až 300 000.

Chov karasů v jezírku

Jak chovat karase v zahradním jezírku?

Jak jsme již řekli, chov karase obecného je jednoduchý a zvládne to i úplný začátečník. Ryby přežijí i v jezírku bez filtrace, zimu zvládnou i v mělčí vodě. Jde o jednu z mála ryb, které můžete chovat i v malé, jezírku o objemu 1 metru krychlového. Pokud je vaše zahradní jezírko větší, myslete na to, kolik karasů do něj dáte. Opravdu se jedná o snadno a rychle množitelnou rybu, která by mohla během pár let jezírko zaplevelit.

Jak karase poznáte?

Karas obecný má vysoké ploché tělo, vyklenutou hřbetní ploutev, drsné skřelové kosti a chybí mu vousky. Ústa jsou menší než u kapra. Karas může vypadat různě – v mělkých a čistých tůních se setkáte s krásně zlatými rybami, tmavé karase najdete v ušpiněných tůních. V některých oblastech je postupně vytlačován karasem stříbřitým.

Karas obecný - vzhled

Karas a nemoci

Ačkoliv toho karas vydrží opravdu hodně, není nepřemožitelný. Pokud máte tu možnost, pořiďte pro jeho chov dostatečně hluboké jezírko, přidejte i kvalitní techniku pro filtrování vody. Ačkoliv je vnímavost karase vůči virovým a bakteriálním nemocem nižší než třeba u kapra KOI, jejich případné onemocnění se léčí stejně.
Karasi trpí zejména na plísňová onemocnění, ty se spojují se zhoršenými podmínkami k životu. Často za to může zhoršená kvalita vody vlivem jejich přemnožení. Množství karasů v jezírku je třeba sledovat a pravidelně regulovat. Pokud karase plísňové onemocnění postihne, je třeba použít protiplísňový přípravek, omezit množství ryb v jezírku a zlepšit kvalitu vody.

Další druhy karasů, které můžete chovat

Karas zlatý

Karase zlatého můžete znát také jako zlatou rybku. Karas zlatý je okrasná ryba, která byla vyšlechtěna z karase stříbřitého. Stejně jako karas obecný, i karas zlatý je dost odolný. Během horkých letních dnů se bude zdržovat na sluníčkem vyhřáté hladině. V zimě dobře odolává změnám teplot a nemá problém v jezírku přezimovat. Karas má nízké nároky na kvalitu vody, ale také na nižší obsah kyslíku v ní. Mezi rizika tohoto druhu patří zejména jeho přemnožení. 

Karas schubunkin

Stejně jako karas zlatý, i karas schubunkin byl vyšlechtěn z karase stříbřitého. V Evropě se začal vyskytovat už v 17. století. Svým vzhledem vám může připomínat kapra KOI. Právě vzhled je to, čím vás karas schubunkin zaujme na první pohled. Kombinace černé, bílé, červené, ale i modré barvy z něj dělá nezapomenutelnou rybičku. Stejně jako ostatní druhy karasů, tak ani schubunkin nevyžaduje nijak náročnou péči. Karas se drží spíše při dně, na hladině se zdržuje, když svítí sluníčko.

Karas citronový

Karas citronový vás nadchne svojí výrazně žlutou barvou. Ryba je velmi odolná, dokáže odolat jak vysokým teplotám, tak i mrazu. Stejně jako ostatní druhy karasů, také kasar citronový nemá problém s menším deficitem kyslíku. Ryby tohoto druhu dorůstají až 50 cm, dožívají se kolem 10 let.